Kroppens meridianbaner

Inden for traditionel kinesisk medicin (TCM – Traditional Chinese Medicin) opfattes kroppen som et bioelektrisk system, i modsætning til de vestlige lande, hvor kroppen opfattes som et biokemisk system. Eksistensen af kroppens meridianbaner blev først dokumenteret i den vestlige verden i 1996, men har været anvendt i østen i over 1000 år. I dag er energiterapi – herunder akupunktur, akupressur, zoneterapi og andre former for energiterapi – stadigt mere og mere udbredt i de vestlige lande, og det skønnes, at hver 3. praktiserende læge i Danmark anvender energiterapi som del af deres behandlingsmetoder.

I energiterapien opfattes alle sygdomme og ubehag i kroppen som en følge af blokeringer i kroppens energiflow (kaldet chi). Ved at genoprette denne balance kan symptomer som smerte, stress, søvnbesvær osv. mindskes, og en bedre velvære kan opnås. Lifewave-plastrene er nyeste skud på stammen indenfor energiterapi, og anvendes ved at placere dem på kroppens energibaner (kaldet meridianbaner). Disse strækker sig over hele kroppen, og definerer en lang række punkter, som ved stimulering kan påvirke kroppens energiflow.

I alt har vi 14 meridianbaner, som løber gennem kroppen. Disse forkortes ofte med to bogstaver – f.eks. ST for Stomach – men forkortelserne kan variere fra kilde til kilde. Nedenstående er en liste over samtlige 14 meridianer, samt de forskellige forkortelser. De fremhævede forkortelser er dem som oftest anvendes, men bemærk at de andre kan forekomme.


LU


Lung Meridian

Lung Meridian


LI


Large Intestine Meridian

Large Intestine Meridian 1
Large Intestine Meridian 2


ST


Stomach Meridian

Stomach Meridian 1
Stomach Meridian 2


SP


Spleen Meridian

Spleen Meridian


HT


Heart Meridian

Heart Meridian


SI


Small Intestine Meridian

Small Intestine Meridian


BL


Bladder Meridian

Bladder Meridian 1
Bladder Meridian 2
Bladder Meridian 3


KI


Kidney Meridian

Kidney Meridian 1
Kidney Meridian 2


PC


Pericardium Meridian

Pericardium Meridian


TB


Tripple Burner Meridian

Tripple Burner Meridian


GB


Gallbladder Meridian

Gallbladder Meridian 1
Gallbladder Meridian 2


LR


Liver Meridian

Liver Meridian


GV


Governing Vessel Meridian

Governing Vessel Meridian 1
Governing VesselMeridian 3
Governing VesselMeridian 2


CV


Conception Vessel Meridian

Conception Vessel Meridian